SDKÚ-DS: Zvolávanie mimoriadnych schôdzí pred voľbami je marketingový ťah

12.01.2012 Bratislava

Bratislava 12. januára (TASR) - Strana SDKÚ-DS nedodá SaS chýbajúce podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu ku kauze Gorila ani potom, ako liberáli avizovali záujem prijať na tomto rokovaní aj výzvu prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi na vymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Vyplýva to z vyjadrení podpredsedu SDKÚ-DS Milana Horta.

SDKÚ-DS podľa jeho slov víta záujem politických strán hovoriť na parlamentnej pôde o vymenovaní legitímne zvoleného generálneho prokurátora SR Jozefa Čentéša. \"Ešte minulý týždeň sme vyzvali prezidenta Ivana Gašparoviča, aby tak urýchlene urobil. Zvolávanie mimoriadnych schôdzi v období ani nie dva mesiace pred parlamentnými voľbami však považujeme za predvolebný a marketingový ťah, navyše, ak riadna schôdza parlamentu sa má uskutočniť už onedlho,\" upozornil Hort.

Práve na úvod tejto riadnej schôdze chce poslanecký klub SDKÚ-DS navrhnúť bod programu, aby parlament schválil uznesenie, ktorým vyzve prezidenta na rešpektovanie ústavy a zákonov SR a urýchlené vymenovanie Čentéša za generálneho prokurátora SR. SDKÚ-DS zároveň vyzýva aj všetky ostatné politické strany, aby tento návrh podporili.

Predseda SaS Richard Sulík dnes na tlačovej konferencii povedal, že liberáli trvajú na zvolaní mimoriadnej schôdze NR SR ku kauze Gorila. Okrem výzvy prezidentovi by sa na tomto rokovaní mala tiež zrušiť priestupková imunita. Zákon, ktorý má o túto právomoc poslancov obrať, je v druhom čítaní a parlament sa ním mal zaoberať na riadnej schôdzi. SaS ju chce zrušiť skôr preto, aby sa vyhli možnosti, že sa nestihne prerokovať na riadnej schôdzi. \"Pán predseda parlamentu Hrušovský sa vyjadril, že možno sa to na riadnej schôdzi nestihne a ja som z jeho slov pochopil, že určite by veľmi rád tú imunitu zrušil, ale, žiaľ, sa to možno nestihne na riadnej schôdzi. Tak chceme dať možnosť poslancom, ktorí by určite veľmi chceli priestupkovú imunitu zrušiť, aby mohli toto vykonať,\" vysvetlil Sulík.

Na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu je potrebných 30 poslaneckých podpisov, liberáli ich majú zatiaľ 25. Smer-SD uviedol, že by bol ochotný podporiť schôdzu, ak liberáli predložia argumenty potvrdzujúce, že takéto rokovanie parlamentu môže prispieť k objasneniu údajných informácií zo spisu Gorila.

KDH podľa Pavla Abrhana nepodporí zvolanie mimoriadnej schôdze. Pokiaľ ide o priestupkovú imunitu, považuje Abrhan iniciatívu SaS za neodôvodnenú. \"Ten bod nebol prerokovaný, automaticky je presunutý na nadchádzajúcu schôdzu, ktorá sa začne koncom januára. Z toho dôvodu ja osobne nevidím žiadne argumenty na to, aby sme takúto schôdzu podpisovali,\" povedal pre TASR.

Most-Híd nemá problém podporiť uznesenie, ktoré by vyzývalo prezidenta na vymenovanie Čentéša za šéfa prokurátorov. \"Ale nemyslím si, že je na to potrebné zvolať teraz mimoriadnu schôdzu,\" uviedol pre TASR šéf klubu bugárovcov László Solymos. V súvislosti s kauzou Gorila dodal, že na jej vyšetrenie sú tu orgány činné v trestnom konaní a netreba na to zvolávať mimoriadnu schôdzu parlamentu.
 

Vyberte región